Biografie

Mieke Breij
Mieke Breij (Utrecht, 1959) bracht haar middelbare schooltijd door aan de Rijksscholengemeenschap ‘Schoonoord’ in Zeist. Haar docent schoolmuziek was Domorganist Stoffel van Viegen (1916-1988), die haar in het voorjaar van 1972 op de destijds gestarte concertreeks ‘Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Utrecht’ attendeerde. Via haar docent geschiedenis, de heer W.J.F.Meiners, raakte zij geïnteresseerd in het doen van voorouderonderzoek. Hij maakte haar vanaf 1972 wegwijs in genealogische bronnen en bracht haar de eerste beginselen bij van het lezen van oude handschriften. Gefascineerd door de eeuwenoude bronnen die zij in het toenmalige Rijks- en Gemeentearchief van Utrecht onder ogen kreeg, meldde zij zich in 1977 aan voor de opleiding tot archivaris, maar werd om leeftijdsredenen afgewezen; men vond haar tien jaar te jong.

Na haar Atheneumopleiding studeerde zij vanaf 1979 aan de Rijksuniversiteit Utrecht Muziekwetenschap (met de bijvakken Kunstgeschiedenis en Archeologie) en behaalde in 1986 het doctoraal examen met als specialisme protestantse koor- en orgelmuziek. In diezelfde periode studeerde zij orgel bij Reitze Smits en kerkmuziek bij Maarten Kooij. Sinds haar studententijd is zij tientallen jaren bestuurlijk en uitvoerend actief (geweest) als musicoloog, koorzanger in de Utrechtse Domcantorij, organist van diverse kerken, secretaris van de Werkgroep Zaterdagmiddagmuziek Domkerk, de Stichting Kerkconcerten Utrecht, de Stichting Lagal (voor een historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk van het gregoriaans), de Stichting Discodom 92 (uitgave van LP’s en CD’s) en de Stichting Muziekkring ‘De Nederlandse Cantorij’, waarbij zij veel organisatorische ervaring opdeed.

Verder was zij in de jaren 1990-1998 hoofdredacteur van het kerkmuzikale maandblad ‘Organist en Eredienst’. Omdat het in de kerkmuzikale wereld toch moeilijk bleef een redelijk bestaan op te bouwen, trad zij in 1992 parttime in dienst van het Middelbaar Beroepsonderwijs te Zeist en Utrecht. In het voorjaar van 2000 besloot zij het roer om te gooien, ontslag uit het onderwijs te nemen en terug te keren naar haar eerste liefde.

Zij begon aan een avondopleiding tot archivaris en informatiemanager aan de Archiefschool en Hogeschool van Amsterdam en behaalde in 2003 de bijbehorende diploma's.
Inmiddels had zij in het najaar van 2000 een baan als medewerker studiezalen op Het Utrechts Archief verworven. In de periode 2006-2022 was zij hoofd van het team van informatiemakelaars en logistieke medewerkers ten behoeve van de dienstverlening aan onderzoekers uit binnen- en buitenland van Het Utrechts Archief.

In haar vrije tijd is zij naast genoemde organisatorische werkzaamheden altijd als onderzoeker in binnen- en buitenlandse archieven actief gebleven. Dit resulteerde onder meer in de vele (muziek)historische en genealogische publicaties en publicaties waaraan zij als redacteur meewerkt.

Sinds haar pensionering in 2022 deelt zij haar archievenkennis met jonge professionals van Regionale Centra, helpt zij vrienden en bekenden bij hun onderzoek en verzorgt zij lezingen bij onder meer de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Utrecht.

Op 25 april 2008 ontving zij uit handen van burgemeester Aleid Wolfsen te Utrecht de versierselen behorende bij de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ vanwege haar deskundigheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen waarmee zij Utrecht als muziekstad eer aan doet’.

Als organisatorische 'spin in het web' van de Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk, een in Nederland unieke concertserie, waarin de burgerij van de stad Utrecht en wijde omstreken iedere zaterdagmiddag een vrij toegankelijk concert wordt geboden werd zij op zaterdagmiddag 23 november 2024 compleet verrast met een tweede onderscheiding. Voor haar jarenlange inspanningen voor de Zaterdagmiddagmuziek ontving zij uit handen van wethouder Eva Oosters, een stedelijke waardering: de Maartenspenning.

Na de uitreiking van de Maartenspenning door wethouder Eva Oosters  in de Domkerk